Met ISO op orde heeft elk bedrijf het belangrijkste op kwaliteitsgebied voor elkaar, toch? Nou, Boon Edam ziet dat anders. Het 140 jaar oude familiebedrijf produceert onder meer draaihekken, beveiligingssluizen en toegangspoortje in Nederland, de Verenigde Staten en China. Sinds eind vorig jaar werkt het ook aan Business Process Management, kortweg BPM. Daniëlle van Koert begeleidt dit. Ze deelt hier de aanpak én waarschuwt voor een risico.
In de supermarkt sta je er vast niet bij stil: de doppen op doseerflessen van bijvoorbeeld Remia en Heinz worden ergens geproduceerd. Veel van die kunststof verpakkingen komen van Weener Plastics in Ede. Binnenkort zijn sommige misschien wel duurzaam. Femke de Korte van Weener Plastics werkte hiervoor afgelopen voorjaar mee aan de certificering. Met verrassende bijeffecten tot gevolg.
Doppen verduurzamen, wat komt daarbij kijken?
“Daar heb je International Sustainability & Carbon Certification, kortweg ISCC, voor nodig. En bij verpakkingen rondom levensmiddelen kom je dan uit bij ISCC Plus. Deze certificering wordt nog niet heel breed gedragen in onze markt en is nog vrij duur omdat gerecyclede danwel bio feedstock materialen nog maar beperkt beschikbaar zijn. Unilever is onze grote drijfveer om hiermee aan de slag te gaan. Hierdoor zijn we er echt voorloper in.”
De kwaliteitsmanager en KAM-professional hebben hun langste tijd gehad. Dat denkt Monique Stolk van Twence. Waar ze meer kansen voor hen ziet? In een rol als businesspartner. Ze inspireert collega’s graag met haar ervaringen. Bijvoorbeeld op het volgende QESSH- event, dat vanwege corona is doorgeschoven naar 30 september 2021.